Spóroljon lakástakarékkal!

2013.10.02, 13:24

A többség, kiváltképp az elsőre jellemzően magasnak vélt kamatterhek miatt, igencsak sötét színben látja a hitelezés minden formáját, pedig ha lakásvásárlásra adjuk a fejünket, szinte bizonyos, hogy meg kell barátkoznunk a kölcsönfelvétel gondolatával. Ingyen hitel sajnos nem létezik, azonban, ha résen vagyunk, és nem sétálunk el a kedvező lehetőségek mellett, sokkal kevésbé kell megterhelnünk pénztárcánkat. A lakástakarékkal kombinált hitel felvételével nemcsak leszoríthatjuk a fizetendő kamatterheket, hanem még állami támogatásban is részesülhetünk.

A lakás-takarékpénztári megtakarítás, közismertebb nevén a lakástakarék lakáscélra, új és használt lakás vásárlásához, felújításhoz, korszerűsítéshez és lakáshitel kiváltásához egyaránt igénybe vehető állami támogatási forma, mely az előtakarékoskodók részére szól. Nagy előnye, hogy a megtakarítás után nemcsak kamatot kapunk, hanem befizetéseink után jelentős, vissza nem térítendő állami támogatást is. Az elérhető állami támogatás értéke a befizetett betét 30 százaléka, de legfeljebb évi 72 ezer forint – a maximális összeg akkor érhető el, ha havi 20 ezer forintot teszünk félre. A lakástakarék nem rövidtávra szól, a minimális futamidő 4 év. Azonban nem szükséges ennyire előre terveznünk, ugyanis van lehetőség lakástakarékkal kombinált hitel felvételére is, amivel azonnal pénzhez juthatunk, a törlesztés kondíciói pedig kedvezőbbek, mint más esetben. Mindehhez pedig a lakástakarék számos más előnye is társul, mint kamatadó-mentesség, az örökölhetőség, az OBA garancia és az, hogy akár 3%-os betéti kamat is elérhető vele.

Hogyan spórolhatunk a hitelen lakástakarékkal?

Lakástakarékkal kombinált hitel igénybevételével a nem kombinált hitelhez képest csökkenthetjük a visszafizetendő kamat összegét. Az elérhető megtakarítás mértéke nagyban függ attól, hogy milyen összegeket van lehetőségünk elhelyezni lakástakarék számlánkon. Már minimális összegű befizetésekkel is sokat nyerhetünk, azonban, ha tehetjük, érdemes nagyobb értékű befizetéseket vállalnunk, ugyanis minél többet teszünk félre, annál nagyobb összegű állami támogatásra tudunk szert tenni.

A lakástakarékkal kombinált hitelek egyik fontos ismérve, hogy a kezdeti időszakban – a futamidő legfeljebb első négy évében – nem kell tőketörlesztést vállalnunk, hanem havonta mindössze a fennálló hitel utáni kamatrészt és a lakástakarék számlára való megtakarítást kell befizetnünk. Megtehetjük, hogy a futamidő első időszakában mindössze minimális megtakarítást vállalunk, és így egyfajta türelmi időt nyerve a kezdeti időszak alatt alacsonyabb havi terhekkel kell csak számolnunk. Amennyiben azonban pénzügyi helyzetünk megengedi, érdemes legalább az annuitás szerinti tőketörlesztéssel azonos mértékű megtakarítást elhelyezni a lakástakarék számlánkon. A legszerencsésebb eset pedig az, ha lehetőségünk van maximális állami támogatást biztosító megtakarítás vállalására, mert igazán jelentős mértékű támogatásra így tehetünk szert.

Nézzünk néhány példát:

Hitelfelvételkor sokan választják az annuitásos törlesztést, melynek lényege, hogy minden hónapban egységes összegeket kell visszafizetnünk, párhuzamosan törlesztve a hitel tőke- és kamatrészét. Most vegyünk egy 5 millió forint értékű, adott kamatozású, 20 éves futamidejű annuitásos törlesztési módozatú kölcsönt.

Normális esetben 20 éven keresztül havi 51 ezer forintos törlesztő részletekben kell visszafizetnünk a felvett összeget és hozzáadódó kamatot, mely értéke az egész időszakra számítva 6,6 millió forintot fog kitenni.


Annuitásos törlesztés esetén az adott évben érvényes havi törlesztőrészlet és annak tőke-kamatrész arány alakulása

LTP-vel kombinált, 10 százalékkal kisebb induló össztörlesztéses változat esetén az első négy évben tőkerészt nem, csak kamatrészt kell fizetnünk, illetve havi 2 ezer forintot kell elhelyeznünk megtakarításként – ami összesen havi 46 ezer forintos kiadást jelent a kezdeti időszakban. Bár így az összes fizetendő kamat értéke 7 millió forintra fog emelkedni, a türelmi idő sok segítséget jelenthet.


LTP-vel kombinált, 10%-al kisebb induló össztörlesztés koncepció esetén az az adott évben érvényes havi törlesztőrészlet és annak tőke-kamatrész arány alakulása

A kezdeti annuitásos tőketörlesztéssel közel azonos mértékű LTP befizetés esetén a futamidő alatt végig egységes összeget kell fizetnünk, a kamatterheket azonban 6,5 millió forintig visszaszoríthatjuk.


Annuitásos törlesztőrészlettel közel azonos mértékű LTP befizetés esetén az az adott évben érvényes havi törlesztőrészlet és annak tőke-kamatrész arány alakulása

Maximális állami támogatást biztosító megtakarítás vállalása jelentősen mérsékelhető a teljes futamidő alatt megfizetett kamat összege – jelen példánál 6 millió forintra csökkenthető.


Maximális állami támogatást biztosító megtakarítás vállalása esetén az az adott évben érvényes havi törlesztőrészlet és annak tőke-kamatrész arány alakulása

A megtakarítás pontos mértéke a lakástakarék számlára fizettet összeg mértékén kívül még számos tényezőtől függ, így a felvett összegtől, a kamattól és futamidőtől is, éppen ezért látatlanban nem lehet egyértelmű számokat mondani. Az azonban bizonyos, hogy ha lakáscélú hitelfelvétel mellett döntünk, mindenképpen érdemes utánanézni a lakástakarékkal kombinált megoldásoknak, ugyanis bizonyos mértékű segítséget még a legkisebb tehervállalás mellett is rejtenek magukban.

Az OTP Bank Nyrt. által nyújtott  kedvezményes hitelek közül segítünk kiválasztani céljainak és lehetőségeinek leginkább megfelelőt. Jogosultság esetén vegyen igénybe kínálatunkból választott ingatlan finanszírozásához állami támogatást biztosító terméket: Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelt, Lakásépítési támogatást („szocpol”), OTP Lakástakarékpénztári konstrukciót. Az OTP Lakáslízing Zrt. is kedvező konstrukciót kínál ingatlanok finanszírozásához.

A jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek és nem teljes körű, az egyes feltételek a hitelbírálat eredményétől függően változhatnak. A pénzügyi konstrukciók részletes leírását a Bank aktuális üzletszabályzatai és hirdetményei tartalmazzák.

Az OTP Ingatlanpont Kft. (1051 Budapest, Nádor utca 21.) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által felügyelt és nyilvántartott függő pénzügyi közvetítő, amely az OTP csoport, mint megbízó nevében és javára jár el, a megbízó érdekeit képviseli, és a pénzügyi szolgáltatási szerződés megkötéséért a megbízótól a pénzügyi termékek közvetítéséért közvetítői díjazásban részesül. Az OTP Ingatlanpont felügyeleti törzsszáma: 10953253 (cégnév- és székhely -módosítás előtt: OTP Fedezetkelő Kft. 1066 Budapest, Mozsár utca 8.) A felügyeleti nyilvántartásban a fentiek hitelessége a PSZÁF honlapján nyilvánosan ellenőrizhető.

Forrás: http://www.otp.hu

 

informatikai segítő